Dag van Ashoera

Op maandag 3 november 2014 is het de dag van Ashoera. De 10e van de islamitische maand Moeharram is de dag waarop Allah Moesa en zijn volgelingen redde van Firaun en zijn aanhangers door de Rode Zee voor hen te splijten, om een weg te maken waardoor Moesa en zijn volgelingen konden vluchten. Toen Firaun en zijn aanhangers echter probeerden erdoor heen te lopen, ging de zee terug in zijn originele staat, waardoor ze verdronken. Moesa was gewend om op deze dag te vasten uit dankbaarheid voor deze redding.

Toen de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) in Medina kwam, zag hij de Joden op deze dag (Ashoera) vasten. Hij vroeg hen waarom zij dit deden en zij zeiden: “Dit is de dag waarop Allah Moesa en de Kinderen van Israel liet overwinnen van Firaun.” Hierop zei de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem): “Wij zijn dichter bij Musa dan jullie.” Dus de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) vastte op deze dag en spoorde de moslims aan om ook te vasten op deze dag (bron: vasten op ashoera).

Over de beloning van het vasten op de dag van Ashoera zei de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem): “Met het vasten op de dag van Ashura hoop ik dat Allah de zonden vergeeft van het voorgaande jaar.” (bron: beloning ashura vasten).

Bekijk ook andere ahadith over dit onderwerp:

En bekijk ook onze hadith kaarten over Ashoera op: Islam kaarten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *