Bukhari

Ahadith verzameld door imam bukhari vind je hier. Hieronder tref je een korte biografie aan van Imam Bukhari:

Bukharie heeft met de wil van Allah een zeer grote bijdrage geleverd aan het verzamelen van authentieke overleveringen van de profeet (vrede zij met hem). Zo groot zelfs dat de geleerden over zijn boek Sahih Al-Bukhari zeggen dat dit het meest authentieke boek is na het boek van Allah, de Koran.

Bukharie werd geboren in het jaar 194 na hidjrah in Bukhara en hij leefde 62 jaren op deze wereld. Zijn volledige naam was Abu ‘Abd-Allaah Muhammad ibn Ismaa’eel ibn Ibraaheem ibn al-Mugheerah ibn Bardizbah al-Ja’fi al-Bukhaari. Zijn vader overleed toen hij nog op jonge leeftijd was en liet hem een grote erfenis achter. Een erfenis rijk aan overleveringen, aangezien zijn vader zelf ook hadith verzamelde.

Eén van zijn leraren, Ishaq ibn Rahaway, zei eens: “Waarom verzamelen jullie geen boek wat de authentieke sunnah van de profeet (vrede zij met hem) samenvat?” Dit inspireerde hem om overleveringen te gaan verzamelen en daarvoor legde hij de verste en moeilijkste reizen af, met één hoofddoel: het verwerven van nog meer hadith.

Bukharie was lichamelijk een zwak kind, maar Allah had hem gezegend met een sterk geheugen en hij was zeer intellectueel. Hij begon al op de jonge leeftijd van tien jaar met het leren over de hadith-wetenschappen en hij vertrok op zijn zestiende naar Mekka en verbleef daar twee jaar, waarna hij naar Medina vertrok. Hier bleef het niet bij, want in zijn leven reisde hij door vele islamitische plaatsen en landen, zoals: Basra, Kufa, Bagdad, Egypte en Syrië.

Hij leerde grote aantallen ahadith uit zijn hoofd. Zo wordt er gezegd dat hij 300.000 overleveringen noteerde, waarvan hij er 200.000 uit zijn hoofd kende. Ondanks het grote aantal overleveringen die hij verzameld had, verklaarde hij slechts 9082 overleveringen met herhaling en 2602 overleveringen zonder herhaling sahieh. Zulke strenge eisen stelde hij aan het de overleveringen. Voordat hij overleveringen noteerde, verrichtte hij altijd eerst de kleine wassing en hij bad twee gebedseenheden waarin hij zijn Heer smeekte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *