Grote beloningen voor vroeg naar het vrijdaggebed komen

“Wie op vrijdag de grote wassing verricht en vervolgens in het eerste uur naar de moskee gaat, het is net alsof hij een kameel heeft geofferd. En wie in het tweede uur naar de moskee gaat, het is net alsof hij een koe heeft geofferd. En wie in het derde uur naar de moskee gaat, het is net alsof hij een gehoornde ram heeft geofferd. En wie in het vierde uur naar de moskee gaat, het is net alsof hij een kip heeft geofferd. En wie in het vijfde uur naar de moskee gaat, het is net alsof hij een ei heeft geofferd. Maar zodra de imam tevoorschijn komt, gaan de engelen naar binnen om te luisteren naar de khutbah.” 

Deze woorden zijn van de Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) overgeleverd door Abu Huraira (moge Allah tevreden met hem zijn) en staan vermeld in Sahih Bukharie en Sahih Muslim.

Deze hadith leert ons dat de grootte van de beloning voor het jumuah gebed afhankelijk is van het tijdstip waarop men naar de moskee gaat. Degenen die het vroegste naar de moskee komen, maken aanspraken op de grootste beloning. Het is alsof zij een kameel geofferd hebben. Een gigantische beloning als we bedenken dat het offeren van een kameel gelijk staat aan zeven schapen en al helemaal als we erbij stilstaan dat we iedere week aanspraak kunnen maken op deze beloning.

Degenen die later komen, maken ook aanspraak op grote beloningen totdat de imam komt om te beginnen met de khutbah. Vanaf het moment dat de imam begonnen is met de khutbah komt men niet meer in aanmerking voor deze beloning (het vroeg komen naar de moskee), omdat de engelen dan naar binnen zijn gegaan om naar de khutbah te luisteren, wat wederom de grote waarde laat zien van het vrijdaggebed! Zelfs de engelen komen het vrijdaggebed bijwonen!

Voorwaarde voor deze beloning is dat men de grote wassing verricht heeft en in de aangegeven tijden naar de moskee gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *