Doea van de Profeet na openbaring van Surah An-Nasr

“Nooit heeft de Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) na het openbaren van “Als de hulp van Allah en de overwinning zijn gekomen” een gebed verricht zonder daarin te zeggen:

“Verheven bent U, O Allah, onze Heer en alle lof zij U, O Allah, vergeef mij.” 

Deze hadith is overgeleverd door Aisha (moge Allah tevreden over haar zijn) en staat vermeld in Sahih Bukharie. De aangehaalde surah is hoofdstuk 110 in de Koran. Bekijk de smeekbede in het Arabisch en de uitspraak ervan: Mooie smeekbede van de Profeet

De Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) sprak deze smeekbede tijdens zijn gebed uit vanaf de openbaring van Surah An-Nasr. Allah zegt in dit vers (interpretatie van de betekenis):

“Als de hulp van Allah en de overwinning zijn gekomen. En jij (O Mohammed) de mensen in grote groepen tot de godsdienst van Allah ziet toetreden. Prijs dan de Glorie van jouw Heer en vraag Hem om vergeving. Voorwaar, Hij is Berouwaanvaardend.”

Met de openbaring van deze surah werd de Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) bevolen om Allah te prijzen en Hem om vergeving te vragen als de overwinning een feit zou worden. En de overwinning werd een feit. Allah heeft de moslims geholpen en hen met deze overwinning begunstigd: de inname van Mekka in het 8e jaar na Hidjrah. Dit leek in eerste instantie onmogelijk, omdat de moslims zich in een zwakke positie bevonden, maar deze zwakke positie ging voorbij met de overwinning.

De Islam werd verspreid, hele stammen kwamen naar de Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) om de islam te omarmen, zoals Allah ook zegt in dit vers:

“En jij (O Mohammed) de mensen in grote groepen tot de godsdienst van Allah ziet toetreden.”

En de Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) gaf direct gehoor aan het bevel van Zijn Heer:

“Prijs dan de Glorie van jouw Heer en vraag Hem om vergeving.”

De mensen om hem heen hoorden hem de bovenstaande smeekbede veelvoudig zeggen tijdens zijn gebeden. De smeekbede kan gebruikt worden na de voorgeschreven smeekbeden tijdens de ruku (neerbuiging) en de sudjud (neerknielen). Deze smeekbede is echter niet verplicht.

Een andere wetenswaardigheid over deze korte maar zeer bijzondere surah is dat deze surah ook een aankondiging gaf van de naderende dood van de Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem). Lees hier meer over in de hadith: Soerah Nasr, aankondiging van de dood van de Profeet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *