De dag voor Ashura vasten

“Toen de Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) vastte op de dag van Ashura en de mensen opdroeg om te vasten, zeiden zij: “O Boodschapper van Allah, dit is een dag van de joden en christenen.”

De Boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) zei daarop:

“Als ik nog leef het volgende jaar, dan zal ik de negende dag ook vasten.” 

Deze hadith werd overgeleverd door Abdullah ibn Abbaas (moge Allah tevreden met hem zijn) van de Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem). De hadith staat vermeld in Muslim (1134).

Echter, toen de dag van Ashura een jaar later aanbrak, was de Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) overleden, waardoor hij dit niet meer kon doen. Toch waren zijn woorden zeer duidelijk voor ons: het is beter om ook op de negende dag van Muharram te vasten, de dag voor Ashura (of de dag na Ashura). Op deze manier wilde de Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) zich afscheiden van de joden en de christenen.

Het Vaste Comité voor Islamitisch Onderzoek en Fatawa, onder leiding van Sheikh bin Baaz (moge Allah hem genadig zijn) hebben vastgesteld dat het niet verplicht is om de dag ervoor of de dag erna te vasten. Maar het is wel beter om dit te doen, vanwege de bovenstaande woorden van de Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem). (Fataawa al-Lajnah ad-Daa’imah lil-Buhooth al-‘Ilmiyyah wal-Iftaa, deek 10, pagina 401, nummer 13.700).

De dag van Ashura valt dit jaar op maandag 3 november 2014 (10 Muharram 1436) en het is dus aangeraden om de dag ervoor of de dag erna ook te vasten.

Lees meer over deze dag: Dag van Ashoera

Eén gedachte op “De dag voor Ashura vasten

 1. Beheerder Bericht auteur

  Official Decision and Announcement of the High Judiciary Council of Saudi Arabia…

  Just a short time ago, Fatwa-Online was informed of the official decision and announcement of the High Judiciary Council (HJC) of Saudi Arabia regarding the beginning of the new Hijrah year – 1435.

  1 Muharram 1435 will be today, Tuesday 5 November 2013, and 10 Muharram (‘Aashooraa) 1435 will fall on Thursday 14 November 2013.

  09 Muharram 1435 = Wednesday 13 November 2013
  10 Muharram (day of ‘Aashooraa) 1435 = Thursday 14 November 2013
  11 Muharram 1435 = Friday 15 November 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *