Eerste negen dagen van Dhoel-Hija vasten

Zie de opmerkingen bij deze hadith:

“De Boodschapper van Allah vastte negen dagen van Dhoel-Hija, Ashoera en drie dagen van iedere maand.”

Deze hadith over de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) is overgeleverd van Hunaydah ibn Khalid, die het van zijn vrouw overleverde en zij had het van één van de vrouwen van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) gehoord. De hadith staat overgeleverd in Abu Dawud en An-Nasaa’i.

Echter bestaat er onduidelijkheid over de authenticiteit van deze hadith. De hadith wordt vaak aangehaald in verschillende artikelen en zelfs door geleerden en sommigen zeggen dat de hadith sahih is. Echter wordt er ook gezegd dat de hadith daief is, zoals door Abu Sufyaan Az-Zayla’ee. Hij heeft gezegd dat de hadith niet authentiek is en verwees daarmee naar Daief al-Jami as-Sagheer. Er bestaat omtrent de authenticiteit van deze hadith dus een meningsverschil. En Allah weet het beste.

Maar of de hadith authentiek is of niet authentiek is, de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) heeft de mensen wel aangeraden om goede daden te verrichten. Hij (vrede en zegeningen zij met hem) heeft gezegd dat er geen goede daden (op andere dagen) zijn die beter zijn, dan de goede daden die verricht worden tijdens de eerste 10 dagen van Dhoel-Hija. Het vasten is zonder twijfel een goede daad die verricht kan worden op deze dagen om in aanmerking te komen voor de grootse beloningen.

Zodra bekend is wanneer de tien dagen van Dhul-Hijjah beginnen, maken wij dit bekend via de nieuwsbrief en op de website: Eerste tien dagen van Dhul-Hijjah. De eerste 10 dagen van Dhoel-Hija zijn dagen met ongekende waarde. Tijdens deze dagen wordt de Hadj verricht, vindt de dag van Arafa plaats en de grote Ied, Ied al-adha (ook wel het offerfeest genoemd).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *