“Wie voor het aanbreken van de dageraad (tijd van Fajr-gebed) geen intentie om te vasten heeft, voor hem is er geen vasten.”
Deze hadith is van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) overgeleverd door Hafsa (moge Allah tevreden met haar zijn), één van de moeders van de gelovigen. De hadith staat vermeld in Abu Dawud.
Wat betreft de intentie staat in het boek ’33 vragen omtrent het vasten’, met antwoorden door Sheikh Al-Othaymien, de volgende vraag over de intentie (vraag 29):
Volstaat de intentie om tijdens de gehele Ramadhaan te vasten in plaats van de aparte intentie voor elke dag apart?
Het is welbekend dat elke persoon die opstaat aan het eind van de nacht om te eten eigenlijk wil vasten en er is geen twijfel hierover, omdat elke verstandige voor een bepaalde daad kiest en het is onmogelijk dat hij dit dan zonder zijn wil doet. En de wil is de intentie, omdat de mens alleen eet aan het eind van de nacht wanneer hij wil vasten en als zijn doel alleen eten zou zijn, dan zou het niet tot zijn gewoonte behoren om rond deze tijd te eten. In deze gevallen is de intentie aanwezig, maar deze vraag zou van belang kunnen zijn in geval een mens slaapt voor zonsondergang in de Ramadhaan en blijft slapen zonder dat iemand hem wakker maakt, todat de ochtendschemering aanbreekt van de volgende dag. Dan heeft hij ‘s nachts niet de intentie gehad om de volgende dag te vasten. Moeten we dan zeggen: zijn vasten is de volgende dag correct op grond van de voorgaande intentie? Of zeggen wij: zijn vasten is niet correct, omdat hij ‘s nachts de intentie niet had?
Wij zeggen dan: zijn vasten is correct. De meest correcte uitspraak is dat de intentie om de Ramadhaan te vasten aan het begin ervan voldoende is, en men hoeft de intentie niet telkens opnieuw voor elke dag te vernieuwen. Behalve als iemand zijn vasten verbreekt op grond van een geldige reden gedurende de maand, dan is een nieuwe intentie nodig om het vasten te continueren.
Bekijk meer Ramadan afbeeldingen of andere islam afbeeldingen